fb

Ik merk dat mensen soms zo snel uitspraken van elkaar overnemen als het gaat over de arbeidsmarkt. Ook uitspraken die soms echt niet kloppen.

Zo hoor ik nu best wat mensen zeggen dat de arbeidsmarkt minder gunstig aan het worden is. Ik krijg de vraag ook vaak of dat zo is en om die alvast te beantwoorden: de arbeidsmarkt blijft ook in 2024 nog heel erg krap.

Nu ben ik zeker realistisch. Maar ik check ook graag feiten en baseer mijn mening liever daarop dan op aannames.

Daarom dacht ik: tijd voor weer eens wat feiten en concrete informatie over dit onderwerp. Zodat jij jouw wensen en acties t.a.v. jouw werk op de juiste informatie kunt afstemmen.

Ik heb weer geprobeerd om de vrij droge materie (die ik o.a. lees op de website van Intelligence Group, voor de liefhebbers) te vertalen naar leesbare informatie. Mocht je deel 1 van deze mail toch wat taai of te lang vinden, lees dan vooral deel 2 en 3 want die gaat over jouw kansen.

1. De arbeidsmarkt nu

De krapte op de arbeidsmarkt is nog altijd heel groot, al is er wel sprake van iets meer beweging daarin.

✅ De werkloosheid in Nederland is al geruime tijd heel laag. In december 2023 was die 3,6%. Het CPB voorziet in haar meest recente prognose een lichte toename naar 4,0% in 2024, maar dat is nog steeds relatief laag. De arbeidsmarkt blijft daarom naar verwachting krap.

✅ Er zijn ontzettend veel vacatures (alleen al online meer dan 500.000, zonder die op Linkedin) maar het is opvallend dat, ondanks de heel gunstige arbeidsmarkt voor werknemers, nog steeds relatief weinig mensen aan het solliciteren zijn. Dit is een hele grote kans voor jou!! Hoe, dat licht ik verderop in deze mail toe. Iets minder dan 1 op de 8 personen (12%) uit de Nederlandse beroepsbevolking is actief op zoek naar een nieuwe baan. Onder werkenden is dat slechts 1 op de 12 (7,9%).

De groep latente baanzoekers – zij die niet zozeer actief op zoek zijn, maar wel open staan voor (ander) werk – is met 44,9% ruim drieënhalf keer zo groot als de groep actieve baanzoekers.

✅ Nog altijd worden heel veel mensen uit de Nederlandse beroepsbevolking benaderd door werkgevers/recruiters/bureaus voor een nieuwe baan. Dit komt waarschijnlijk ook doordat weinig mensen aan het solliciteren zijn en dus benaderen recruiters en werkgevers mensen zelf. Dit zal in 2024 nog meer gaan toenemen. Ook dat is een kans voor jou, ik licht hem hieronder toe.

✅ De zoekduur naar een nieuwe baan is 3 maanden en deze is het afgelopen kwartaal gestabiliseerd. Deze zoekduur is gebaseerd op de periode die mensen zélf aangeven nodig te hebben voor het vinden van nieuw werk.

✅ Het aandeel baanvinders dat direct een vast contract kreeg is in het vierde kwartaal weer wat gestegen. In het vierde kwartaal gaf 44,0% van de baanvinders aan dat ze direct een vast contract kregen (ten opzichte van 43,0% in het vorige kwartaal).

✅ En als je kijkt naar het aantal vacatures dan ontstonden er in 2023 ruim 1,4 miljoen miljoen nieuwe vacatures volgens het CBS. Dat is een daling ten opzichte van de bijna 1,6 miljoen nieuwe vacatures in 2022 maar het is nog steeds gigantisch veel, ook een hele grote kans voor jou! De vacaturegraad (het aantal vacatures t.o.v. het aantal banen van werknemers) kwam uit met 15,9%, ver boven het gemiddelde van de afgelopen 25 jaar (12,0%). De krapte op de arbeidsmarkt is ondanks deze afname van vacatures nog steeds groot.

En dat blijft zo. De meest recente prognose van het CPB en het UWV over de Nederlandse economie en arbeidsmarkt is dat het aantal vacatures in 2024 en 2025 eveneens rond de 1,4 miljoen zal liggen, wat nog altijd zeer hoog is.

2. Wat zijn jouw kansen?

Nu denk je misschien: “wat zegt dit nou precies? En wat zijn dan mijn kansen?”

🎯 De eerste kans zit hem in het grote aantal vacatures terwijl nog steeds relatief weinig mensen actief op zoek zijn naar een andere baan. Het is dus een hele grote kans voor jou om die overstap nu juist wél te maken.

🎯 Daarbij is het voor veel bedrijven erg moeilijk om aan mensen te komen. Heel zwaar voor hen maar het is een grote kans voor jou, ook wanneer je een achtergrond hebt die niet helemaal aansluit bij wat wordt gezocht.

🎯 De arbeidsmarkt blijft voorlopig nog krap, die 1,4 miljoen vacatures zijn nog niet zomaar ingevuld. Doe dus niet te snel concessies aan wat je het liefst zou willen. Trek je ook niet teveel aan van de functie-eisen en werkervaring die worden gevraagd. Bedrijven steken nu vaak breed in om een zo breed mogelijk publiek te trekken. Maar dat schrikt sollicitanten juist vaak af. Spreekt een functie jou aan? Reageer dan, ook al voldoe je niet helemaal aan het profiel. Ook dat is een kans.

🎯 In mijn 20 jaar HR-ervaring heb ik volop ervaren dat in een periode waarin het heel moeilijk is om mensen te vinden (zoals nu), een werkgever hier graag concessies in doet om toch mensen aan te nemen. Dus ook dat is een kans voor jou.

🎯 Er worden bij een nieuwe baan meer vaste contracten gegeven dan ooit. Als jij nu een vast contract hebt, hoeft dat dus niet te betekenen dat je dit op moet geven voor een tijdelijk contract. Parkeer die eventuele aanname (die ik veel hoor) en die beer op de weg en onderzoek wat de mogelijkheden zijn.

3. Wat ik je verder aanraad:

🔥 Zorg je dat Linkedin profiel goed op orde is voor werkgevers en recruiters die nu zo actief mensen aan het benaderen zijn. De arbeidsmarkt van 2024 gaat nog meer in het teken staan werkgevers en recruiters die mensen gaan zoeken. Dat gebeurt ook veel via Linkedin. Benoem in je Linkedin profiel goed wat je zoekt i.p.v. wat je doet of hebt gedaan. Anders word je gezocht en gevonden op wat je nu doet en dat is misschien niet meer wat je wilt doen. Er zijn veel gratis webinars over hoe je het beste jouw Linkedin profiel kunt inrichten.

🔥 Vergeet niet dat nog steeds de meeste mensen hun baan vinden via hun netwerk en niet via vacatures! Bij netwerken voel je misschien weerstand maar netwerken is echt leuk als je het doet op de manier die bij jou past.

🔥🔥🔥 Heel belangrijk: zorg dat je goed weet wat je zoekt. Als jij nog twijfelt over die functie dan mis je vaak ook enthousiasme in je sollicitatiebrief of in een sollicitatiegesprek. En die werkgever merkt dat. Ik nam een podcast op over het effect van weten wat die baan voor jou moet zijn: luister hier deze podcast

🔥 En zeg je nu: ik wil heel graag iets anders maar ik weet niet wat dat moet zijn? Ga dat dan onderzoeken, de tijd is er nu heel gunstig voor! Waarom blijven hangen in je werk als je niet gelukkig bent. Zo jammer van de tijd die alsmaar doortikt en van de energie die jouw werk je nu kost! Kijk wat jij nodig hebt om duidelijk te krijgen wat die baan voor jou moet zijn. En wil je mijn hulp inschakelen, neem dan gerust contact op, dat kan door deze mail te reply-en.

Probeer daarbij ook vooral de beren op de weg te herkennen én te tackelen als jij merkt dat je op de rem gaat en denkt: voor mij is het vast geen optie. Ga ervoor zou ik zeggen!