fb

Heel veel mensen vinden het in deze tijd lastig om voldoening te halen uit hun werksituatie. Om allerlei redenen. Thuis werken helpt niet voor iedereen mee en omdat we weinig mogen en weinig andere mensen zien, moeten we een groot deel van de motivatie en voldoening uit onszelf halen. Zeker voor de mensen die niet blij zijn in hun werk én de mensen die nu thuis zitten zonder werk is dit een extra lastige tijd. Zij zijn vaak heel gemotiveerd om te onderzoeken welke baan nu echt bij hen past. Maar waar ze tegenaan lopen is dat ze heel veel tijd hebben op een dag. Het is zo ontzettend lastig om jezelf een hele dag te motiveren en de dag zo in te richten dat je ’s avonds een voldaan gevoel hebt.

Want voor je het weet ben je elke dag na aan het denken over jouw werksituatie en aan het bedenken hoe je nu toch kunt ontdekken welke baan echt bij jou past. En aan het zoeken naar vacatures waarbij je waarschijnlijk van de ene vacaturesite naar de andere springt. Doe je links en rechts van alles maar ontbreekt de structuur waardoor je in no time heel veel tijd verder kunt zijn zonder dat je voor je gevoel resultaat hebt geboekt. Herkenbaar?

Ben hierin niet te streng voor jezelf, het ís ook echt lastig om jezelf de hele dag aan te zwengelen om in actie te komen en actief bezig te zijn met de dingen die je wilde doen. En weet ook dat je niet de enige bent want ik hoor dit op dit moment veel van mijn klanten. Maar ik heb wel een aantal goede tips die je kunnen helpen.

De eerste tip is: maak een planning voor de week. Ga er op zondagmiddag of maandagochtend even goed voor zitten en kijk naar alle afspraken die je die week al hebt staan. Kijk dan vervolgens hoeveel tijd je dan nog over hebt. Ga voor jezelf na hoeveel van die tijd je wilt besteden aan het onderzoeken wat nu echt bij je past of aan het solliciteren. Dat houd je een x aantal uren over. Kijk dan waar de ruimte zit om die uren in te plannen. En kies het dan zo zoals het bij je past. Heb je voor maandag helemaal niks staan en vind je het fijn om die dag maar meteen 4 uur aan, laten we het noemen “jouw toekomstige baan” te besteden in plaats van het te versnipperen over de week? Doe dat dan. Of kies jij liever elke ochtend 2 uren? Plan het dan op die manier.

De tweede tip: kijk daarbij ook naar de verschillende onderdelen van dat wat je wilt onderzoeken. Bijv vacatures bekijken: dit werkt voor heel veel mensen best demotiverend omdat je door de bomen het bos niet meer ziet met al die verschillende vacature sites. (Daar heb ik overigens een heel mooi instrument voor dat je sneller bij die vacatures brengt en tijd bespaart, maar daarover later meer).
Maar je hebt ook het schrijven van een brief, je CV aanpassen en je netwerk inschakelen. Nu moet je niet de draad kwijt raken want het kan juist helpen om deze onderwerpen als aparte onderdelen te zien.

Tip 3: bepaal vervolgens voor jezelf in die x aantal uren die je die week ruimte hebt, welke tijd je wanneer aan welk onderwerp gaat besteden. Je hakt daarmee het aantal uren dat je hebt, op in stukjes en dan plan je in die blokken de onderwerpen. Ga je op die maandag 4 uur aan de slag met “jouw toekomstige baan” en wil je je netwerk in gaan zetten? Plan dan het eerste uur in voor het onderwerp netwerk. Wil je vacatures bekijken? Plan dan het 2e uur in om vacatures te zoeken waarbij je ook nog kunt benoemen op welke site of sites je dat gaat doen. Bijvoorbeeld een half uur Indeed (waar ik overigens geen fan van ben want zij hebben veel vacatures staan die niet meer actueel zijn). En andere halve uur Linkedin.

Vaak gaan we niet op deze manier te werk maar maken we een lijstje met alle actiepunten die we nog willen doen. Aan het eind van de dag heb je dan 2 van de 15 punten gedaan. En zie je vooral de 13 die je nog moet doen. En dat geeft bijna nog meer onrust dan voldoening. Terwijl als je elke dag bewust iets plant én daar een realistisch aantal uren voor uittrekt en die 2 punten die je hebt gekozen, ook doet, dan geeft dat een voldaan gevoel in plaats van frustratie.

Ik kan je echt aanraden op deze manier structuur aan te brengen, het kan je zó helpen. En het is niet zo dat ik nou van nature zo graag plan of er zo goed in ben. Juist niet, allesbehalve dat. Ik werk mijn hele leven al het liefst met zo min mogelijk planning. Ik plan mijn vakanties het liefste niet, mijn weekend niet en ook mijn werk als het even kan zo min mogelijk. Ik hou ervan te kijken hoe het gaat zoals het gaat. Máár ik heb wel heel erg ontdekt én geleerd dat plannen juist dan ontzettend helpt. Twee dingen zijn daarin een heel fijn resultaat: je krijgt door te plannen veel meer gedaan en het geeft je veel voldoening.

Je gaat dan ook realistischer aan het werk: als je realistisch kijkt naar de tijd die je echt hebt en daar je activiteiten op plant, dan kun je die ook af hebben aan het einde van de dag. Ik werk inmiddels zo (althans ik probeer dat zoveel mogelijk) en het helpt mij enorm. En ik denk met mijn klanten hier ook in mee en het helpt hen vaak ook.

En dan nog even over dat instrument
Ben jij benieuwd welke beroepen er allemaal zijn en welke bij jouw interesses en competenties passen? Ik heb een heel mooi instrument voor je wat daarbij helpt: een database met daarin alle beroepen, alle opleidingen en alle vacatures die er in Nederland zijn. Door een vragenlijst in te vullen die gaat over jouw interesses en jouw competenties, krijg jij niet alleen inzicht in jouw interesses en competenties, maar krijg je ook alle beroepen gepresenteerd die bij jou passen. Daarnaast bevat de database álle actuele vacatures in Nederland. Het systeem werkt met een zgn. google spy (spion) die het hele internet checkt op alle vacatures en de actuele eruit haalt en alles ontdubbelt.

Ik ben echt fan van dit instrument en het wordt veel gebruikt door 2 groepen mensen: de mensen die willen weten welke banen er nog meer zijn die bij hen passen. Want jij en ik samen weten nooit welke beroepen er allemaal zijn. En het wordt veel ingezet door mensen die aan het solliciteren zijn, zo hoeven ze niet meer al die verschillende vacaturesites af te struinen wat heel veel tijd (én frustratie) bespaart.

Wil je meer weten over dit instrument? Hier kun je lezen wat de prijs is en wat je er allemaal precies voor krijgt: https://www.finesse-loopbaancoaching.nl/interesse-en-competentie-test-met-beroepen-en-vacature-database/

Fijne dag enneh zet hem op met het plannen!