fb

Er valt mij iets op in deze tijd wat ik eigenlijk helemaal niet zo had verwacht. En dat is de veerkracht van mensen. Ik zie zóveel mensen die er het beste van proberen te maken: kinderen thuis, thuis werken, dierbaren niet kunnen bezoeken die het soms juist zo hard nodig hebben, nauwelijks een sociaal leven. En toch hoor ik de meeste mensen zeggen dat het wel gaat, dat het even zoeken is en roeien met de riemen die er zijn, maar dat het eigenlijk best goed gaat. Mooi vind ik dat!

En natuurlijk zijn we allemaal ook wel bang. Voor het virus, of wij en onze omgeving daar goed doorheen komen. Over onze baan of bedrijf, of die nog bestaat als dit achter de rug is. Maar het lijkt de overhand te hebben dat we proberen te dealen met de situatie en dat we daar tot nu toe best een goed gevoel bij hebben.

De onzekere en ook angstige situatie waar we voorlopig in zitten roep bij mij zelf ook iets creatiefs en iets strijdbaars op. Of eigenlijk is strijdbaar niet het goede woord, het voelt meer als krachtig. Ik hou gewoon niet van negatief denken, het heeft zo weinig zin, ik kan er ook niets mee en voel me er heel onprettig bij. Ik kijk al heel snel naar mogelijkheden en wat ik heel mooi vind is dat ik veel mensen dat ook zie doen nu. Ook mensen die het pittig hebben die dan toch ook de mooie kanten proberen in te zien. Of de voordelen eruit proberen te halen. Ook in deze tijd is hun glas half vol, mooi is dat! Ik hou ervan, kijken naar mogelijkheden, uitzoeken hoe je met bepaalde uitdagingen om kunt gaan.

Ik heb ook mijn eigen bedrijf waar ik oh zo erg in geloof en wat ik dolgraag door deze tijd heen wil loodsen. Dus wat ik doe is zo steady mogelijk doorgaan met wat ik doe. Mijn doel is mijn doel: ik blijf doen wat ik van plan was, stel hier en daar natuurlijk wat bij, maar ga wel door. En als er een vlaag angst voorbij komt dan denk ik: is die reëel? Is er al sprake van? Nee, dan parkeer ik hem weer. Vaak zit de angst in ons hoofd en is het niet de werkelijkheid. Ooit heeft een fijn en wijs mens mij eens gezegd: waar een mens heel moeilijk mee om kan gaan is onzekerheid. Ik geloof dat. En ik denk daarom ook dat we van nature al snel proberen om ons aan te passen. We zijn veerkrachtig en maken er het beste van. Ik hou daar van en voor mij werkt het. Ik zou ook tegen iedereen willen zeggen: ga door met wat je aan het doen was, ook in jouw werksituatie. Twijfel je over je baan? Blijf ook nu gewoon onderzoeken wat je liever zou willen doen. Wilde je gaan solliciteren? Ga dat gewoon doen, er zijn bedrijven die gewoon doorgaan met hun sollicitatieprocedures. Stick to the plan, je zult zien dat het je vertrouwen geeft en sterker maakt.

En om even af te sluiten met een wijze en mooie spreuk van de Dalai Lama: you can’t calm the storm, so stop trying. What you can do is calm yourself, the storm will pass.