fb

“Is het slim om mijn baan op te zeggen of niet? Wat raad je me aan?” Deze vraag krijg ik vrij regelmatig, en ik begrijp dat ook want ik heb zelf zo’n 4 jaar geleden mijn baan opgezegd voordat ik voor mijzelf begon.

Maar het is voor mij heel lastig om een ander te adviseren hierin. Want wat destijds voor mij gold, hoeft niet voor jou te gelden. Als ik puur vanuit mijzelf redeneer dan zeg ik: als jouw werk je niet meer gelukkig maakt, en het voelt goed om te stoppen, ook al heb je nog geen andere baan, dan doen.

Het is namelijk niet de bedoeling en niet goed voor je om werk te doen waar je niet blij van wordt. En soms helpt deze stap zetten je juist sneller bij die volgende baan te komen.

Jouw omstandigheden en jouw overwegingen
Maar ik ken jouw omstandigheden en overwegingen niet. Of het een goede keuze is om je baan op te zeggen zonder dat je iets anders hebt, is afhankelijk van verschillende factoren zoals jouw huidige werksituatie, je persoonlijke omstandigheden, je financiële situatie en andere factoren die voor jou spelen.

Maar ook van je karakter en van de ruimte die je hebt om het risico te nemen. En van de vraag of jij alleen maar naar jezelf hoeft te kijken of ook anderen om je heen hebt waar je rekening mee moet houden?

En ook echt belangrijk: hoeveel druk geeft het je om nog te blijven in die baan versus hoeveel druk gaat het je geven als je zonder werk zit? Het is belangrijk te kijken hoe dat besluit je leven zal beïnvloeden.

Mijn vragen destijds
Wat ik wel met plezier wil doen is met je delen over welke vragen ik destijds heb nagedacht voordat ik dat besluit nam. Dat waren naast de bovenstaande bijvoorbeeld:

– wat zijn de redenen waarom je overweegt je baan op te zeggen?
– wat zijn je alternatieven? Heb je iets in het vooruitzicht, of iets wat je tijdelijk zou willen doen?
– wat zijn de financiële gevolgen van het opzeggen van je baan?
– hoeveel ruimte heb je om te overbruggen tot je een nieuwe baan vindt? Hoe lang is die periode?
– heb je verplichtingen (hypotheek, kinderen of andere) die je mee wilt nemen in deze beslissing?
– wat zijn nog andere mogelijke gevolgen voor jou als je je baan opzegt?

Wat mij hielp en jou mogelijk ook
Destijds heb ik gekeken naar de financiële ruimte die ik had om een periode te overbruggen en heb ook berekend hoeveel maanden dat dan concreet waren. Zodat ik ook wist hoeveel tijd ik had om, in mijn geval, ook even niet te werken.

In de maanden nadat ik mijn baan heb opgezegd, ging ik trouwen. Dus ik heb lekker genoten van die periode van de laatste voorbereidingen en natuurlijk de trouwdag! En ben na alle festiviteiten gas gaan geven.

Ook heb ik een tijdspad uitgestippeld: wanneer wil ik weer aan het werk (in mijn geval: wanneer wil ik starten met mijn bedrijf). Dat tijdspad gaf me rust.

Ik voelde heel sterk dat stoppen met mijn baan, beter voor mij was dan doorgaan. En voelde ook erg het vertrouwen dat het goed zou komen met mijn nieuwe bedrijf. Maar ik heb ook gedacht: als het me niet lukt vind ik altijd wel werk dat ik (tijdelijk) kan doen. Zo zit ik in elkaar, wat voor jou weer anders kan zijn.

Een tussenstap
Een tip: een tussenstap is misschien ook een optie voor je. Ik zie ook mensen waarmee ik werk die op zoek gaan naar een tijdelijke baan die weliswaar niet hun droombaan is. Zo hebben ze toch inkomsten en zijn ze uit die oude situatie weg. Om van daaruit met meer rust te gaan kijken naar die baan waar ze wel blij van worden.

Mocht jij overwegen om te stoppen met jouw baan, dan hoop ik dat deze ideeën en inzichten je wat helpen.

Hartelijke groeten,
Francis