fb

Afgelopen week gaf ik weer mijn masterclass. En wat ik eigenlijk bij bijna alle masterclasses wel merk is dat deelnemers het een eye opener vinden om te ontdekken dat heel veel mensen de vraag hebben: “wat moet die volgende baan nou toch zijn voor mij?”. En dat zij tegen dezelfde vragen en twijfels aanlopen.

Mensen zijn zó vaak verbaasd als ze ontdekken dat ze niet de enige zijn met die vragen. Het zorgt voor herkenning maar ook voor opluchting. Ook goed voor jou om te weten dat die vragen dus niet specifiek bij jou horen maar dat vrijwel iedereen ze herkent die dat vraagteken heeft: wat is die baan die bij mij past?

Daarnaast vragen veel mensen zich ergens in hun leven wel een keer af: is dit het nou, word ik nog heel gelukkig van deze baan? Waarbij het antwoord dan vaak is dat dat niet zo is. Maar wat moet die baan dan wel zijn? Het heeft met een aantal factoren te maken denk ik:

Naarmate we meer werkervaring opdoen gaan we ook ontdekken wat ons wel en niet bevalt. Wat bij ons past en waar we precies blij van worden en van welke werkzaamheden of werkfactoren juist minder.

Veel mensen maken “zomaar” een keuze na hun middelbare school, een keuze voor werk of een opleiding. Maar we zijn dan nog zo jong en kiezen vaak maar wat ons op dat moment het beste lijkt. Heel logisch ook dat het dan zo kan zijn dat je ergens in je werkende leven ontdekt dat die baan toch niet zo goed bij je past.

Naarmate we ouder worden gaan we ook andere dingen belangrijk vinden. Kunnen we anders in het leven gaan staan en gaan we ook anders naar ons werk kijken. Zo zie ik bijvoorbeeld bij veel mensen een verschuiving plaats vinden naar de behoefte aan werk “wat er meer toe doet”. Om zo iets voor anderen te kunnen betekenen en zelf meer voldoening uit het werk te kunnen halen.

Ook zie ik dat mensen op een gegeven moment een soort balans opmaken en zeggen: is dit nu wat ik tot aan mijn pensioen wil blijven doen? En dat antwoord is best vaak nee.

Ik noem dit omdat ik het jammer zou vinden als jij ook denkt dat jouw vragen en twijfels over jouw werk, bij jou horen. Dat het te maken heeft met jou. Maar weet dus dat heel veel mensen precies dezelfde vragen hebben als jij.

Misschien ben jij de enige in jouw omgeving die twijfelt over je werk of die niet goed weet waar je dan wél gelukkig van wordt, ook dat hoor ik vaak. Waardoor dan gedacht wordt dat je de enige bent. Niet iedereen praat heel open over twijfels over het werk, dat speelt mogelijk mee. Maar de vraag: “wat is nou toch die baan waar ik gelukkig van word” leeft bij heel veel mensen. Ik kan het weten want ik spreek hen dagelijks.

Wat ook veel mensen denken is dat het zo raar is dat je het zelf niet ziet wat die baan moet zijn. Omdat het over onszelf en ons werk gaat denken we al snel dat als iemand het zou moeten weten, jij dat toch zelf bent. Maar dat is juist niet zo. Het is juist zo moeilijk om buiten je eigen pad, ik noem het soms zelfs wel jouw “tunnel” te kijken.

Daarbij weet je niet welke beroepen er allemaal nog meer zijn in de wereld (het zijn er op dit moment meer dan 6700 in Nederland!). Ik maak regelmatig mee dat mensen die ik coach na een loopbaantraject uitkomen op een functie waar ze nooit aan hebben gedacht of waarvan ze zelfs het bestaan niet wisten. Omdat jij zo in het voor jou bekende pad zit dat je hebt bewandeld, in jouw werkervaring en in het voor jou bekende terrein is het ook lastig om daar eens buiten te kijken.

Ik ben zelf altijd een heel goed voorbeeld: Ik heb 3 banen gehad voordat ik voor mijzelf begon. In mijn 2e baan heb ik gewerkt als Loopbaancoach. En toch had ik een traject bij een Loopbaancoach nodig om te ontdekken dat mijn volgende stap die van Loopbaancoach moest zijn! Bizar toch? Vind ik zelf wel. Ik heb een jaar lang nagedacht over wat die baan moest zijn en het lag zó dichtbij. En toch zag ik het niet. Om maar aan te geven hoe moeilijk het kan zijn om op een afstandje naar jezelf en jouw wensen in je werk te kijken.

Daarbij is het ook niet makkelijk om jezelf de juiste vragen te stellen. Een van mijn klanten noemde laatst dat ik heel andere vragen stelde dan dat hij zichzelf stelde en dat hem dat heel erg hielp. En dat we onderwerpen bespraken waar hij nog nooit over had nagedacht. Dat is natuurlijk ook mijn rol, het is mijn vak om die antwoorden samen boven tafel te krijgen. Want het zit echt in je, het kan alleen oh zo lastig zijn om het er zelf uit te krijgen.

Wil jij daar graag wat meer tips voor hebben? Dat kan.
Regelmatig geef ik mijn gratis online masterclass “ontdek waar jouw hart ligt in je werk” weer. Hierin deel ik tips en inzichten waarmee jij kunt onderzoeken wat die baan voor jou moet zijn. Ook een mooie gelegenheid om jouw vragen te stellen over jouw eigen werksituatie als je dat wilt. Je bent van harte welkom! Inschrijven kan hier: <<< schrijf je in voor de masterclass >>>

Hartelijke groeten,
Francis