fb

April en mei zijn maanden waarin de feestdagen vallen en dat betekent: meer vrije dagen en kortere weken. Altijd fijn om extra vrij te zijn en als je werk jou niet meer bevalt dan zijn deze dagen heel erg welkom.

Ze werken dan een beetje dubbelop: je brengt minder tijd door in die baan die je teveel energie kost. En aan de andere kant heb je een dag om extra op te laden, wat je extra goed kunt gebruiken omdat je werk je meer energie kost dan oplevert.

Ze hebben ook altijd een nadeel: de tegenzin om weer aan het werk te moeten is ook vaak groter na een lang weekend of een vakantie. En dat is een van de signalen waaraan je kunt herkennen dat het tijd is om aan de slag te gaan met je werksituatie. Een signaal dat veel mensen herkennen die niet meer gelukkig zijn in hun werk.

Een ander signaal dat jij mogelijk ook herkent: schiet jij ook van links naar rechts als jij nadenkt over jouw werk of over een andere baan? Is het lastig om het duidelijk te krijgen omdat je van alles leuk vindt, of misschien juist weinig leuk vindt, dat kan ook.

Omdat je niet goed weet wat je wilt denk je al snel in cirkels, is het een brij, een spaghetti die je het liefst wilt ontrafelen. Een brij omdat je meerdere ideeën hebt en verschillende afwegingen maakt om allerlei uiteenlopende redenen waardoor je vaak ook nog appels met peren aan het vergelijken bent.

Een voorbeeld: je vindt baan A leuk omdat je mensen kunt helpen. Maar in baan B heb je veel vrijheid en zelfstandigheid, wat je ook belangrijk vindt. Baan C is wel lekker dichtbij en in baan D kun je leren en je ontwikkelen.

En zo is een goede afweging maken heel lastig. Het is daarom echt belangrijk om structuur aan te brengen in al die ideeën en gedachten. Om te kijken wat de kern is van wat jij leuk vindt. Wat weegt nu precies het zwaarst? En sowieso: is er geen baan waarin je het kan combineren?

Niet weten wat die volgende baan moet zijn zorgt al snel voor “chaos” in je hoofd. Het van links naar rechts gaan is onrustig en het helpt je juist niet. Dat jij het lastig vindt om duidelijk te krijgen waar jij blij van wordt, komt vaak doordat je die appels met peren vergelijkt. Je hebt voor jezelf nog niet duidelijk waar je nu precies gelukkig van wordt. Dus die brij die jij ervaart is heel logisch.

Mijn allereerste tip aan iedereen die een traject bij me volgt en ik geef hem hierbij meteen aan jou: leg een lijstje aan met functies die je aanspreken en vul dat doorlopend aan. En maak een lijstje met organisaties die je aanspreken. En zorg dat je dat lijstje altijd bij je draagt zodat als je een idee hebt, je dat meteen op kunt schrijven. En alles mag erop wat je aanspreekt:

Denk daarbij zo lang mogelijk na zonder beperkingen en zonder opties uit te sluiten. Vaak vullen we al snel in waarom een functie wel of geen optie is, waarbij de balans vaker naar de beren op de weg schiet dan naar de positieve kant.

Dat is nou eenmaal menselijk. Ons brein helpt ons daar ook niet bij want die behoedt ons voor gevaar en risico’s. Vaak is een nieuwe stap spannend en vanuit dat spannend vinden zetten we (ons brein) beren op de weg.

Een van mijn klanten gaf afgelopen week aan dat het haar niet lukt om te voelen wat ze leuk vindt omdat ze zo in haar huidige werk zit terwijl dat haar niet meer aanspreekt. Daardoor lukt het haar niet om van een afstandje te kijken naar andere banen. Laat staan dat ze kan voelen wat haar dan het meeste aanspreekt.

En die factor kan ook nog meespelen. Dat het überhaupt al moeilijk is om na te denken, door de waan en de drukte van de dag, zeker als je nu ook nog volop in een baan zit, die je waarschijnlijk meer energie kost dan je zou willen. Waardoor het moeilijk is om de goede balans op te kunnen maken.

Heb je het gevoel dat je er maar lastig uitkomt in je eentje? Mogelijk helpen mijn podcasts je op weg. Ik brenger elke vrijdag eentje uit en ze zijn allemaal gericht op het delen van tips, inzichten en actuele onderwerpen over werk, waarmee jij kunt onderzoeken waar jouw hart ligt in je werk. Het zijn er inmiddels 19 en ze duren 10 tot 20 minuten. Ik hou zelf van korte podcasts, vandaar 🙂 .

Herken jij je in deze mail? Dan zijn deze podcasts wellicht extra interessant voor je:

Nr 19: over jouw beren op de weg bij het nadenken over die volgende baan en vooral: hoe krijg je ze weg: <<< ga naar podcast nr 19 >>> Nr 5: waarom (bij) jezelf blijven zo belangrijk is in jouw zoektocht naar die baan die echt bij jou past: <<< ga naar podcast nr 5 >>>
Nr 7: met een zo breed mogelijk vizier kijken naar die volgende baan, waarom én hoe doe je dat? <<<ga naar podcast nr 7 >>>

En mocht je vragen aan me hebben over dit onderwerp of jouw werksituatie, laat het me gerust weten

Hartelijke groeten,
Francis