fb

In de 2-wekelijkse mails die ik stuur, deel ik ook graag alle relevante subsidie regelingen die er voor jou zijn. Als Loopbaancoach hoor ik vanuit de branchevereniging waar ik bij aangesloten ben al vroeg welke nieuwe ontwikkelingen er in aantocht zijn. En nu komt er een regeling aan die een mooie kans voor je is als jij een opleiding wilt volgen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren: het STAP-budget.

Wat is het STAP-budget?
STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie
Als werkende of werkzoekende kun je vanaf 1 maart 2022 gebruik maken van dit STAP-budget van maximaal € 1.000 euro voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Met het STAP-budget wil de overheid je de mogelijkheid bieden om meer de regie te nemen over jouw loopbaan. Dit door zelf te kunnen kiezen voor het volgen van een opleiding of cursus zodat jij je kunt ontwikkelen tijdens jouw loopbaan en jouw positie op de arbeidsmarkt kunt versterken.

Voor wie is het STAP budget bedoeld?
Het is bedoeld voor iedere werkende (in loondienst of als ondernemer) en werkzoekende. Het maakt niet uit in welke branche je werkt en of je je wilt laten bijscholen of omscholen. Daarbij geldt:
* Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd. Het maakt niet uit of je een baan in loondienst hebt, zzp’er of ondernemer bent of op zoek bent naar werk
* Je ontvangt geen publieke onderwijsfinanciering of studiefinanciering (met uitzondering van Levenlanglerenkrediet)
* Je bent burger van de EU of een familielid van een burger van de EU
* Je bent in de afgelopen twee jaar ten minste zes maanden verzekerd geweest voor de volksverzekeringen.

STAP-budget vervangt fiscale aftrek scholingskosten
Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 was het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Vanaf dit jaar zijn deze kosten niet meer aftrekbaar.

STAP-budget aanvragen bij UWV
Vanaf 1 maart 2022 kun je online het STAP-budget aanvragen via het portaal bij het UWV. Hier kun je het opleidingsaanbod bekijken en vervolgens kiezen. Dit kan per persoon 1 keer per jaar. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. De aanvragen worden beheerd en uitgevoerd door het UWV.

Wacht niet te lang
De overheid stelt jaarlijks een budget beschikbaar. Het budget van dit jaar wordt verdeeld over 5 aanvraagtijdvakken van steeds 2 maanden. Het eerste tijdvak loopt van 1 maart t/m 30 april. Als het budget op is dan wordt het tijdvak gesloten en zul je moeten wachten tot het volgende tijdvak. Wacht dus niet te lang met aanvragen want op = op.

STAP-budget geldt niet voor loopbaancoaching
Op dit moment kun je het STAP-budget helaas niet inzetten voor coaching of Loopbaancoaching. Mocht dat in de toekomst wel het geval gaan zijn dan laat ik dat hier direct weten. Wil je een seintje van mij krijgen zodra dat zo is en zo op de hoogte blijven van andere subsidie regelingen? Stuur me dan een berichtje, dan hou ik je op de hoogte.

Hoe kan ik je wel helpen?
Waar ik je natuurlijk wel mee kan helpen is jou helpen onderzoeken wat die volgende baan voor jou moet zijn. Zodat je dit STAP-budget gerichter in kunt zetten met het oog op die baan waar jij gelukkig van wordt. Want dat is in mijn ogen meestal wel de beste volgorde: eerst goed weten wat die baan is waar jij gelukkig van wordt en die past bij jouw kwaliteiten en wensen. Om vervolgens goed te kunnen kiezen welke opleiding je dan wilt volgen.

Meer informatie over het STAP-budget vind je bij het UWV of de Rijksoverheid.

Online masterclass
P.S. óók erg interessant: ik geef regelmatig mijn online masterclass “ontdek waar jouw hart ligt in je werk”. Hierin deel ik heel concrete tips en inzichten die jou helpen onderzoeken wat die baan voor jou is waar jij echt gelukkig van wordt. Je kunt je hier zien wanneer de volgende masterclass gepland staat en je kunt je hier ook aanmelden als je wilt:  <<< aanmelden voor de masterclass >>>  dan ontvang je van mij de Zoom link.

Je bent van harte welkom!
Groeten, Francis