fb

Ik merk dat mensen soms zo snel uitspraken van elkaar overnemen als het gaat over de arbeidsmarkt. Ook uitspraken die soms echt niet kloppen.

Zo stond er laatst een artikel op NU.nl over 50plussers die nog steeds moeilijk aan een baan komen, terwijl er een personeelstekort is. Dan hoor ik mensen in die leeftijdsgroep weer veel vaker constateren dat ze maar beter kunnen blijven zitten in hun baan ondanks dat ze er ongelukkig zijn. Terwijl ik juist zoveel leeftijdgenoten die stap naar die andere baan gewoon zie zetten!

Of we lezen dat Philips, Stella, Lightyear en Alphabet/Google mensen gaan ontslaan en we constateren dat de krapte op de arbeidsmarkt bijna voorbij is. Maar dat is absoluut niet het geval!

Nu ben ik zeker realistisch. Maar ik check ook graag feiten en baseer mijn mening liever daarop dan op aannames.

Daarom dacht ik: tijd voor weer eens wat feiten en concrete informatie over dit onderwerp. Zodat jij jouw wensen en acties t.a.v. jouw werk op de juiste informatie kunt afstemmen.

Ik heb weer geprobeerd om de vrij droge materie (die ik o.a. lees op de website van Intelligence Group, voor de liefhebbers) te vertalen naar leesbare informatie. Mocht je deel 1 van deze mail toch wat taai of te lang vinden, lees dan vooral deel 2 en 3 want die gaat over jouw kansen.

1. De arbeidsmarkt nu

De krapte op de arbeidsmarkt is nog altijd heel hoog, al is er wel sprake van iets meer beweging op de arbeidsmarkt.

De werkloosheid liep in het 2e en 3e kwartaal van 2022 flink op maar is de laatste maanden juist weer gedaald. En is met 3,5% nog steeds erg laag (december 2022). Het CPB voorziet in haar meest recente prognose een toename van de werkloosheid in 2023 naar 4,4%, maar dat is nog steeds relatief laag. De arbeidsmarkt blijft daarom naar verwachting krap.

Het aanbod van mensen die op zoek zijn naar ander/nieuw werk is afgenomen. Terwijl de vraag naar personeel door werkgevers toeneemt.

✅ Er zijn ontzettend veel vacatures (alleen al online meer dan 400.000, m.u.v. van Linkedin) maar het is opvallend dat, ondanks de heel gunstige arbeidsmarkt voor werknemers, weinig mensen aan het solliciteren zijn. Dit is een hele grote kans voor jou!! Hoe, dat licht ik verderop in deze mail toe. Iets minder dan 1 op de 9 personen uit de Nederlandse beroepsbevolking is actief op zoek naar een nieuwe baan. Onder werkenden is dat slechts 1 op de 13. Er is wel een stijging van latente baanzoekers. De arbeidsmarktactiviteit verschilt sterk per beroep.

Het aantal mensen dat benaderd is door werkgevers/recruiters/bureaus voor een nieuwe baan heeft met 38,8% heeft opnieuw een record gebroken. Nog niet eerder werden zoveel mensen uit de Nederlandse beroepsbevolking benaderd voor een nieuwe baan. Dit komt waarschijnlijk ook doordat weinig mensen aan het solliciteren zijn en dus benaderen recruiters en werkgevers mensen zelf.

De verwachte zoekduur naar een nieuwe baan is opnieuw gedaald. Deze zoekduur is gebaseerd op de periode die mensen zélf aangeven nodig te hebben voor het vinden van nieuw werk. Met 3,3 maanden is de verwachte zoekduur de laagste ooit gemeten.

Het aandeel baanvinders dat direct een vast contract kreeg is opnieuw toegenomen. In het derde kwartaal van 2022 kreeg 41,8% van de baanvinders direct een vast contract (ten opzichte van 38,7% in het 2e kwartaal). Dat is een nieuw record sinds de metingen in 2015 zijn begonnen. Deze cijfers passen bij het beeld van een krappe arbeidsmarkt.

En als je kijkt naar het aantal vacatures dan waren er in de eerste drie kwartalen van 2022 al meer dan 1,2 miljoen vacatures. Volgens de meest recente prognose van het CPB en het UWV over de Nederlandse economie is de verwachting dat het aantal vacatures met het 4e kwartaal erbij is uitgekomen op bijna 1,5 miljoen vacatures. In 2023 zal het volume wat gaan dalen naar 1,2 miljoen, wat nog altijd zeer hoog is!

“Werkgevers moeten dus nog meer moeite doen om geschikte kandidaten te vinden. De strijd om personeel wordt alsmaar heviger en werkgevers vissen nagenoeg allemaal in een steeds kleiner wordende vijver c.q. in een vijver met minder actieve vissen”.

2. Wat zijn jouw kansen?

Nu denk je misschien: “wat zegt dit nou precies? En wat zijn dan mijn kansen?”  

🎯 De eerste kans zit hem in het grote aantal vacatures terwijl relatief weinig mensen actief op zoek zijn naar een andere baan. Het is dus een hele grote kans voor jou om die overstap nu juist wél te maken.

🎯 Daarbij is het voor veel bedrijven erg moeilijk om aan mensen te komen. Heel zwaar voor hen maar het is een grote kans voor jou, ook wanneer je een achtergrond hebt die niet helemaal aansluit bij wat wordt gezocht.

🎯 De arbeidsmarkt blijft voorlopig nog krap, die 1,2 miljoen vacatures zijn nog niet zomaar ingelopen. Doe dus niet te snel concessies aan wat je het liefst zou willen. Trek je ook niet teveel aan van de functie-eisen en werkervaring die wordt gevraagd. Bedrijven steken nu vaak breed in om een zo breed mogelijk publiek te trekken. Maar dat schrikt sollicitanten juist vaak af. Spreekt een functie jou aan? Reageer dan, ook al voldoe je niet helemaal aan het profiel. Ook dat is een kans.

🎯 In mijn 20 jaar HR-ervaring heb ik uitgebreid ervaren dat in een periode waarin het heel moeilijk is om mensen te vinden (zoals nu), een werkgever hier graag concessies in doet om toch mensen te vinden. Dus ook dat is een kans voor jou.

🎯 Er worden bij een nieuwe baan meer vaste contracten gegeven dan ooit. Als jij nu een vast contract hebt, hoeft dat dus niet te betekenen dat je dit op moet geven voor een tijdelijk contract.

3. Wat ik je verder aanraad:

🔥 Zorg je dat Linkedin profiel goed op orde is voor werkgevers en recruiters die nu zo actief mensen aan het benaderen zijn, Dat gebeurt ook veel via Linkedin. Benoem in je Linkedin profiel goed wat je zoekt i.p.v. wat je doet of hebt gedaan. Anders word je gezocht en gevonden op wat je nu doet en dat is misschien niet meer wat je wilt doen. Er zijn veel gratis webinars over hoe je het beste jouw Linkedin profiel kunt inrichten.

🔥 Vergeet niet dat nog steeds de meeste mensen hun baan vinden via hun netwerk en niet via vacatures! Bij netwerken voel je misschien weerstand maar netwerken is echt leuk als je het doet op de manier die bij jou past. Ik nam een podcast op over netwerken op een manier die bij jou past:

🔥🔥🔥 Heel belangrijk: zorg dat je goed weet wat je zoekt. Als jij nog twijfelt over die functie dan mis je vaak ook enthousiasme in je sollicitatiebrief of in een sollicitatiegesprek. En die werkgever merkt dat. Ik nam een podcast op over het effect van weten wat die baan voor jou moet zijn: <<< luister hier deze podcas t>>>

🔥 En zeg je nu: ik wil heel graag iets anders maar ik weet niet wat dat moet zijn? Ga dat dan onderzoeken, de tijd is er nu heel gunstig voor! Waarom blijven hangen in je werk als je niet gelukkig bent. Zo jammer van de tijd die alsmaar doortikt en van de energie die jouw werk je nu kost! Kijk wat jij nodig hebt om duidelijk te krijgen wat die baan voor jou moet zijn.

Probeer daarbij ook vooral de beren op de weg te herkennen én te tackelen als jij merkt dat je op de rem gaat en denkt: voor mij is het vast geen optie. Bekijk deze kansen dan nog eens goed en ga ervoor zou ik zeggen!

PS1:
op 15 februari geef ik weer mijn gratis en online masterclass “ontdek waar jouw hart ligt in je werk” waarin ik tips en inzichten deel die jou helpen achterhalen wat die baan voor jou moet zijn waar jij blij van wordt en die past bij jouw wensen en kwaliteiten. Je kunt je hier aanmelden voor deze masterclass: <<< naar de masterclass >>>

PS2:
Ik heb deze week weer een nieuwe podcast opgenomen: een persoonlijke dit keer, over hoe ik zelf het besluit nam om mijn baan op te zeggen en de stap zette om voor mijzelf te gaan beginnen. Met daarin ook weer tips voor jou. Het is nummer 39 en je kunt hem hier beluisteren: <<< luister hier deze podcast >>>