fb

Ik spreek natuurlijk veel mensen die een baan zoeken of een andere baan zouden willen. Maar die die zoektocht lastig vinden omdat ze ten eerste niet goed weten wat ze graag zouden willen gaan doen. Ten tweede omdat de stap naar die andere baan zo groot lijkt omdat ze niet goed weten waar ze moeten beginnen met hun zoektocht.  En dat verlamt hen vaak en dat begrijp ik zo goed. De berg is te hoog om te overzien en eigenlijk kijk je er zelfs (letterlijk en figuurlijk) tegenop.

Als jij dit herkent dan adviseer ik je (en eigenlijk is dit op veel onderwerpen toe te passen in het leven): deel jouw zoektocht op in kleine stappen en ga vervolgens één voor één die stappen door. Die kleine stappen zijn veel beter te doen voor je, het is overzichtelijker én elke stap die je hebt afgerond, geeft je voldoening. Want dat is ook belangrijk: ben blij met de stappen die je al hebt gezet en de actie die je al hebt genomen!

Kleine stappen zorgen namelijk wel voor beweging vooruit en die beweging leidt vanzelf naar het eindresultaat. Dat hoeft én kan ook niet in 1 keer, waarbij je dat misschien wel het liefst zou willen omdat je werk je nu zo tegen staat. En dát juich ik toe, dat je graag die volgende stap wilt zetten, ga voor je werkgeluk! Maar is het voor jou lastig om duidelijk te krijgen wat die baan moet zijn dan maak je het voor jezelf makkelijker als je kleinere stappen zet.

Waarschijnlijk bestaan jouw acties nu uit heel veel nadenken over je werk, online tests doen, vacaturesites afstruinen om zo ideeën op te doen. Met een grote kans dat je daar niet blij van wordt omdat je daar door de bomen het bos niet meer ziet. En al heel snel veel tijd verder bent, vaak zonder resultaat. Vermoedelijk denk je op allerlei momenten na over die volgende baan en/of gaan je gedachten alle kanten op.

Wat dan ook helpt is een actieplan te gaan maken waardoor je meer structuur aanbrengt in jouw acties. Ook dat helpt je beter vooruit en ook: het voelt veel fijner voor je. Zet om te beginnen een stip op de horizon: wanneer wil je echt een andere baan hebben. Is dat dit jaar nog? Of bijvoorbeeld na de zomervakantie, of al eerder? Prik voor jezelf een datum.

Kies vervolgens een voor jou goed moment in de week om met dit onderwerp aan de slag te gaan. Een vaste avond of een bijvoorbeeld een zondag. Ik vind het zelf altijd helpen om dit blok of moment een leuke positieve titel te geven zodat het een leuke lading krijgt (i.p.v. een negatieve).

Het kan helpen om een actielijst te maken van alle acties die jij wilt doen. En kijk vervolgens wat jij wanneer wilt doen, kies wat je voorrang wilt geven en hang er een tijdlijn aan. Hoe meer gestructureerd je hiermee gaat werken, hoe meer rust het geeft en hoe sneller je resultaat zult zien.

Je kunt je zoektocht ook in kleinere en nog meer specifieke blokken opdelen. Heb jij nog geen haast maar wil je op een dag wel concreet resultaat dan kan het helpen om te zeggen: nog x weken of maanden mag je neuzen naar leuke banen en kijken of je vindt wat je wel leuk vindt zonder dat je iets “moet”.

Persoonlijk hou ik van meer tempo, als ik eenmaal besluit dat ik iets wil of dat er iets moet veranderen dan wil ik ook gas geven. Hou jij daar ook van maak dan blokken als bijvoorbeeld: een blok om te praten met mensen om jou heen. Vraag hen wat zij bij je vinden passen, wat voor werk zij je zouden zien doen. Plan een blok om uit te werken wat jij nu allemaal belangrijk vindt in een baan. Een blok om je Linkedin profiel goed in te richten. Je CV te updaten en andere onderwerpen die voor jou relevant zijn. Er een tijdspad aan hangen met al die kleine stappen zorgt er namelijk voor dat je er actief mee bezig bent en dat het je voldoening geeft.

Mijn eigen businesscoach zegt altijd: de Chinese muur is ook niet in 1 dag gebouwd, dat is ook steen voor steen gegaan. En elke steen maakt dat de muur weer een stukje verder af is. Wees daarbij blij met elke steen die je legt, want het betekent dat je in actie bent maar nu op een gestructureerde manier. Dat je er concreter aan werkt en dat geeft voldoening. En op een dag staat die muur er dan vanzelf.

Ik noem als metafoor zelf altijd de berg die ik aan het begin van deze mail noemde en die nu zo hoog voor je lijkt: het voelt nu waarschijnlijk voor je alsof die volgende baan boven op de berg is, een soort van letterlijke grote drempel. En jij staat aan de voet van die berg. Maar die berg loop je ook niet in 1 rechte lijn op, dat gaat ook zigzaggend en via een weg.

Begin onderaan met hem te beklimmen of te bewandelen. Bij elke bocht heb je er toch maar weer eentje gehad, kijk ook even om naar wat je al hebt gedaan. En op een dag heb je de top met die baan bereikt.

Volg je mij al op facebook of Instagram? Ik plaats daar een aantal keren per week korte en waardevolle berichten (al zeg ik het zelf maar hoor het ook van anderen 😊 ) met nog meer tips die jou helpen bij die volgende baan te komen waar je wel gelukkig van wordt.

Je kunt me volgen op facebook op: volg me hier op facebook
En op Instagram: volg me hier op Instagram
En op Linkedin ben ik ook te vinden: volg mij hier op Linkedin

Hartelijke groeten,
Francis